Zdrowe odżywianie

Często mówimy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ale nie możemy zapominać o innych, równie ważnych takich jak obiad, czy kolacja. W dzisiejszych czasach, gdzie jesteśmy zapracowani i zabiegani, zapominamy lub nie mamy czasu na stałe i regularne pożywienie. W naszej diecie nie powinno zabraknąć tłuszczy pochodzenia odzwierzęcego, jak i roślinnego, które dają nam energię na cały dzień. Nie zapominajmy również o witaminach, które w dużych ilościach zawarte są w warzywach i owocach. Dużo wartości odżywczych mają również ryby, nabiał oraz pieczywo pełnoziarniste. Każdy z nas powinien jeść przynajmniej 3 posiłki dziennie, o podobnych porach. Porcje muszą być podzielone, śniadanie i obiad syte, natomiast kolacja lekkostrawna, spożyta najlepiej 3 godziny przed pójściem spać. Należy pić dużą ilość wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Unikać słodzonych napojów gazowanych, cukrów zawartych w słodyczach, słonych przekąsek, fast foodów oraz używek. Ciało potrzebuje energii w postaci pożywienia do prawidłowego funkcjonowania. Staraj się zachować równowagę energetyczną, jedząc to, czego potrzebujesz, nie mniej ani nie więcej. Zarówno za małe porcje żywieniowe, jak i za duże mogą prowadzić do problemów zdrowotnych.

Proste, szybkie przepisy

Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad to zagwozdka dla wielu z nas. Nie każdy potrafi gotować lub nie jest to jego mocną stroną. Oto kilka prostych, sprawdzonych przepisów dla początkujących, zaczynających swoją kulinarną przygodę. Jeśli zdecydujemy się na danie mięsne, to najszybszym do przygotowania, jest drób. Np. filet z piersi kurczaka lub indyka, którego możemy przyrządzić na wiele sposób. Usmażyć na patelni, ugotować, czy też upiec w piekarniku albo z grillować na grillu. Może to być nasze danie główne w połączeniu z ziemniakami i surówką lub jako dodatek np. w połączeniu z makaronem i sosem. Szybkim daniem jest też ryż lub kasza z warzywami, do których możemy dodać naszego fileta. Gotowanie nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, kwestią dobrego smaku są przyprawy, które dodają aromatu naszym potrawom.